Bookmark and Share

Produkter   » Träd & buskar » Produkt

Cotoneaster hummelii

Cotoneaster hummelii

Hummels oxbär

Denna kinesiska oxbärsart är uppkallad efter svensken David Hummel som var läkare på Sven Hedins expedition i österled. 1930 samlade David Hummel in detta oxbär i Gansu. 67 år senare (1997) får arten till slut ett namn, Cotoneaster hummelii. Den beskrevs av Jeanette Fryer och Bertil Hylmö. Mina plantor kommer från frö från just Bertil Hylmös trädgård. Denna art är apomiktisk, vilket innebär att fröna går att så utan risk för hybridisering.

Cotoneaster hummelii är en stor oxbärsbuske på 3 m och med flera fina egenskaper. Först slår de relativt stora bladen ut i röda koppartoner, sen frampå försommaren är bladverket mildgrönt men fortfarande med de rödaktiga nybladen i topparna vilket är riktigt snyggt, särskilt med lite sol.
Blomningen är rosavit men består i små och inte så iögonfallande blommor. Men den resulterande bärsättningen av stora skinande svarta oxbär är mycket dekorativ. Skarp röd höstfärg.
Zon I-III

Jag odlar själv denna oxbärsart i mitt arboretum och är mycket nöjd. Kul med ett annorlunda oxbär som är storbladigt och också storvuxet. Har stammat upp mina något vilket gör att jag kan passera under buskarna och se upp i de kopparaktiga topparna underifrån.

Cotoneaster_hummelii_Li_57547_resize

Cotoneaster_hummelii_Li_80155_resize

Cotoneaster_hummelii_Li_82043_resize

Cotoneaster_hummelii_Li_54954_resize

Bookmark and Share


Artnr: Benämning: Lager: Pris: Antal:
Cothum Cotoneaster hummelii, ca 40 cm 10st 120,00/st

Tillbaka